Produkty

Brzoskwinia

Brzoskwinia

Brzoskwinie to soczyste i pachnące owoce, zaliczane do tego samego rodzaju co nektarynki. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, a także magnez, fosfor, potas. Są również bogatym źródłem beta-karotenu, barwnika roślinnego o działaniu antyoksydacyjnym (zobacz artykuł wyjaśniający działanie antyoksydantów). Najlepiej zjadać je razem ze skórką, bo pod nią znajduje się najwięcej cennych składników.

Zobacz przepisy na wykorzystanie brzoskwini w kuchni, wpisy na forum i książki kucharskie!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
46.0 1.0 0.2 11.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >