Produkty

Bułka tarta

Bułka tarta

Bułka tarta to zmielone lub starte, suche pieczywo. Niejedna pani domu uzyskuje bułkę tartą z czerstwego pieczywa. Jest to bardzo dobry sposób na to, aby stworzyć samodzielnie panierkę do schabowego lub farsz do potraw. Dodatkowo, bułkę tartą można stosować jako zagęszczacz. Po nasmarowaniu formy do pieczenia tłuszczem, posypuje się ją także bułką tartą, aby zapobiegać przywieraniu ciasta. Stosowana jest jako składnik panierki do mięs i ryb. Dosypywanie bułki tartej do mięsa mielonego zwiększa jego objętość i spoistość.

Obecnie najczęściej bułkę tartą kupuje się gotową w sklepie. Warto jednak zwrócić uwagę, czy rzeczywiście składa się z suchego pieczywa.

Powinno się ją przechowywać w suchych miejscach, ponieważ może spleśnieć.

Jeśli posiada się w domu ryby lub ptaki, można wykorzystać bułkę tartą jako zdrowy pokarm.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
395.0 2.6 63.3 18.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >