Produkty
Cebula to roślina należąca do rodziny czosnkowatych, pochodząca z Azji Środkowej. Nie występuje w stanie dzikim. Zawiera kwasy sulfonowe, które wydzielone do powietrza przy krojeniu cebuli podrażniają śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Cebula jest cennym źródłem witamin A, B i C, zawiera kwasu foliowy, wapń, fosfor, magnez, chrom, żelazo i błonnik pokarmowy. W starożytności cebula była wykorzystywana jako panaceum na wiele chorób. Również dziś posiada szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wzbogaca smak wielu potraw. Można też przyrządzić potrawy składające się głównie z cebuli - np. zupę cebulową czy cebulowy sos chutney (wym. czatnej, czatni).
Najbardziej znanymi odmianami cebuli są cebula biała i czerwona, a także np. szalotka (czosnek askaloński). Młodą cebulę białą nazywamy dymką. Liśccie cebuli zwyczajowo nazywa się szczypiorkiem.
Cebula jest toksyczna dla psów, kotów, świnek morskich i innych zwierząt.
Zobacz więcej na temat cebuli.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
30.0 | 1.4 | 0.4 | 6.9 |
Na skróty