Produkty
Chili

Papryka chili, czyli bardzo ostry rodzaj papryki, występuje w różnych odmianach, np.: pieprz aji, cayenne, rocoto czy tabasco (główny składnik sosu Tabasco), jalapeño (wym. halapenio). Można dzięki niej podkreślić smak potraw, szczególnie tych z fasolą oraz soczewicą.
Bardzo ostry smak papryczek wywołuje zawarta w tych odmianach kapsaicyna, która drażni i rozgrzewa skórę oraz błony śluzowe. Jej działanie wywołuje zaczerwienienie skóry i uczucie ciepła. Wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Ostrość papryczek chili - a także innych ostrych produktów - oznacza się za pomocą skali Scoville'a.
Zobacz więcej na temat papryczki chili.
Fot. 123RF.COM
Wartość odżywcza
dla 100g części jadalnej produktuEnergia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
40.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |