Produkty

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chleb tostowy należy do grupy pieczywa pszennego, wyborowego. Ma charakterystyczny kształt - kromki są mniej więcej kwadratowe, pasujące do miejsca w tosterze. Tego rodzaju pieczywo jest bardzo lekkie i puszyste. Składa się z cukru, tłuszczu i masy jajecznej. Bardzo często producenci dodają do niego spulchniacze, polepszacze i konserwanty, przedłużające trwałość chleba, poprawiające jego smak, wygląd i zapach. Ale mimo to, bez podpieczenia go w tosterze nie jest zbyt smaczny.

Kupuje się go zapakowanego w folię i od razu pokrojonego. Nie jest zalecany jako składnik zbilansowanej diety, ani tym bardziej diety odchudzającej. Nie zawiera zbyt dużo korzystnych składników odżywczych, jest też najczęściej praktycznie pozbawiony błonnika.

Sprawdź, jakie są jeszcze rodzaje pieczywa.

Zobacz przepisy na domowy chleb, rozmowy na forum o pieczywie i książki kucharskie z wypiekami.

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
305.0 8.1 4.7 58.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >