Produkty

Chrzan

Chrzan

Korzenie chrzanu pospolitego są używane jako przyprawa a także roślina lecznicza. W smaku jest bardzo ostry ze względu na zawarte w nim olejki eteryczne. Zawiera dużo witaminy C, A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu, a także wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo. Pobudza układ immunologiczny i wspomaga trawienie (dlatego jemy go na święta podczas których jest podawanych sporo mięs i wędlin). Sok z korzenia dodany do mleka zapobiega kwaśnieniu.

Chrzan można jeść po starciu korzenia lub po dodatkowym wymieszaniu go z octem i śmietaną (powstaje sos chrzanowy). Jest skłanikiem ćwikły.

Przeczytaj nasz artykuł 5 intrygujących faktów o chrzanie.

Zobacz więcej o chrzanie.

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
67.0 4.5 0.6 18.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >