Produkty
Chrzan

Korzenie chrzanu pospolitego są używane jako przyprawa a także roślina lecznicza. W smaku jest bardzo ostry ze względu na zawarte w nim olejki eteryczne. Zawiera dużo witaminy C, A, witaminy z grupy B oraz spore ilości potasu, a także wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo. Pobudza układ immunologiczny i wspomaga trawienie (dlatego jemy go na święta podczas których jest podawanych sporo mięs i wędlin). Sok z korzenia dodany do mleka zapobiega kwaśnieniu.
Chrzan można jeść po starciu korzenia lub po dodatkowym wymieszaniu go z octem i śmietaną (powstaje sos chrzanowy). Jest skłanikiem ćwikły.
Przeczytaj nasz artykuł 5 intrygujących faktów o chrzanie.
Zobacz więcej o chrzanie.
Fot. 123RF.COM
Wartość odżywcza
dla 100g części jadalnej produktuEnergia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
67.0 | 4.5 | 0.6 | 18.1 |