Produkty

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie to rodzaj ciasta o specyficznej strukturze, składającej się z nakładających się warstwowo cienkich listków. Ciasto uzyskuje takie właściwości dzięki odpowiedniemu wałkowaniu, obróbce termicznej i wysokiej zawartości tłuszczu. Składa się z dwóch rodzajów ciast, tzw. gruntu (który składa się z mąki pszennej, jajek, soli i octu lub kwasku cytrynowego) oraz ciasta maślanego (masło z  mąką).

Po zrobieniu lub kupieniu nadziewa się je słodkimi lub wytrawnymi dodatkami i zapieka. Wymaga ok. 200 st. C.

Spożywanie tego rodzaju ciasta niezalecane jest przy schorzeniach wątroby, trzustki i dróg żółciowych.

Przeczytaj nasz artykuł: Drożdżowe czy francuskie?

Zobacz więcej na temat ciasta francuskiego.

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >