Produkty
Ciecierzyca to roślina uprawna pochodząca z Azji - znana również pod nazwą grochu włoskiego lub cieciorki. Największą popularnością cieszy się w rejonach basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej.
Można jej użyć do zup, gulaszów (zobacz przepis na gulasz marokański), potrawek (zobacz przepis na potrawkę z ciecierzycy), sałatek warzywnych. Jej delikatny orzechowo-słodki smak bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, curry, tymiankiem, czerwoną papryką czy też pietruszką.
Służy do wyrobu basen czyli mąki z ciecierzycy oraz tzw. humusu czyli pasty spożywanej z chlebem pita.
Ciecierzyca jest bogata w żelazo, magnez, białko oraz błonnik, przez co jest doceniana w kuchni wegetariańskiej.
Zobacz więcej na temat ciecierzycy!
Fot. 123RF.COM
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
364.0 | 19.3 | 6.0 | 60.6 |
Na skróty