Produkty

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca to roślina uprawna pochodząca z Azji - znana również pod nazwą grochu włoskiego lub cieciorki. Największą popularnością cieszy się w rejonach basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej.

Można jej użyć do zup, gulaszów (zobacz przepis na gulasz marokański), potrawek (zobacz przepis na potrawkę z ciecierzycy), sałatek warzywnych. Jej delikatny orzechowo-słodki smak bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, curry, tymiankiem, czerwoną papryką czy też pietruszką.

Służy do wyrobu basen czyli mąki z ciecierzycy oraz tzw. humusu czyli pasty spożywanej z chlebem pita.

Ciecierzyca jest bogata w żelazo, magnez, białko oraz błonnik, przez co jest doceniana w kuchni wegetariańskiej.

Zobacz więcej na temat ciecierzycy!

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
364.0 19.3 6.0 60.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >