Produkty

Cukinia

Cukinia

Cukinia to pochodząca z Włoch odmiana dyni zwyczajnej - zwana również jako kabaczek.

Istnieje bardzo dużo odmian cukinii, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.

Należą do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Idealnie nadają się dla diabetyków, ze względu na małą zawartość cukru oraz niski indeks glikemiczny.

Z owoców cukinii można robić zupy (zobacz przepis na zupę z cukinii), sałatki (zobacz przepis na sałatkę z cukinii), surówki, marynaty, natomiast kwiaty, które również są jadalne oraz wyjątkowo smaczne można faszerować, lub używać jako dekorację na talerzu.

Zobacz artykuł: Co zrobić z cukinią!

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
15.0 1.2 0.1 3.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >