Produkty

Curry

Curry

Curry jest to mieszanka sproszkowanych przypraw, wywodząca się z Indii, gdzie przez stulecia była dopracowywana w taki sposób, aby stworzyć jak najbardziej niepowtarzalny i wyrazisty smak. W skład curry wchodzą przyprawy takie jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, chili, czosnek, kmin rzymski, goździki, kardamon, imbir, cynamon oraz sól. Zazwyczaj ma kolor żółty, czerwony lub brązowy oraz charakterystyczny, intensywny aromat .

Curry zazwyczaj jest stosowane do przyprawiania mięs, takich jak drób, baranina, wieprzowina, jagnięcina oraz do warzyw, sosów i ryżu.

Curry jest przyprawą, która jest bardzo wrażliwa na wilgoć oraz światło, dlatego należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w ciemnym miejscu.

Pod nazwą curry kryję się również sposób przyrządzania potraw, szczególnie popularny w Indiach i Tajlandii. W skład orginalnej potrawy curry wchodzą warzywa, ryby oraz mięso. W Indiach najchętniej używa się jagnięciny (zobacz przepis na pyszną jagnięcinę curry). Curry jest potrawą bardzo pikantną, przede wszystkim ze względu na świeże chili, które dodawane jest do niej w dużych ilościach. W Tajlandii curry robione jest na bazie wody lub mleczka kokosowego.

Najpowszechniej wykorzystuje się drób (zobacz przepis na ogniste curry z indykiem) i wieprzowinę (zobacz przepis na wieprzowinę curry). Curry można zrobić bez mięsa (zobacz przepis na thai curry) lub z dodatkiem owoców morza.

Zobacz artykuł: Smak Indii w Polsce!

Zobacz artykuł: Co to jest curry?

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >