Produkty

Cykoria

Cykoria

Roślina należąca do gatunku astrowatych i rodziny liściastych. Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające z korzeni.

Cykoria jest niskokalorycznym warzywem, poza tym jest bogata w witaminy oraz składniki mineralne, dlatego też jest idealna dla osób odchudzających się.

Cykoria posiada pikantny, goryczkowy smak, który świetnie współgra z orzechami, olejem balsamicznym, jabłkiem lub z cytryną.

W kuchni może występować jako zupa, farsz, surówka (zobacz przepis na surówkę z cykorii), może być grillowana (zobacz przepis na grillowaną cykorię), albo zapiekana z innymi składnikami (zobacz przepis na zapiekankę z cykorią).

Korzenie cykorii po wysuszeniu są składnikami kaw zbożowych.

Zobacz nasz artykuł: Co z tą cykorią?

Zobacz więcej na temat cykorii!

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
21.0 1.7 0.2 4.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >