Produkty
Roślina należąca do gatunku astrowatych i rodziny liściastych. Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające z korzeni.
Cykoria jest niskokalorycznym warzywem, poza tym jest bogata w witaminy oraz składniki mineralne, dlatego też jest idealna dla osób odchudzających się.
Cykoria posiada pikantny, goryczkowy smak, który świetnie współgra z orzechami, olejem balsamicznym, jabłkiem lub z cytryną.
W kuchni może występować jako zupa, farsz, surówka (zobacz przepis na surówkę z cykorii), może być grillowana (zobacz przepis na grillowaną cykorię), albo zapiekana z innymi składnikami (zobacz przepis na zapiekankę z cykorią).
Korzenie cykorii po wysuszeniu są składnikami kaw zbożowych.
Zobacz nasz artykuł: Co z tą cykorią?
Zobacz więcej na temat cykorii!
Fot. 123RF.COM
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
21.0 | 1.7 | 0.2 | 4.1 |
Na skróty