Produkty
Cynamon to przyprawa kuchenna, otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch wariantach: otarta na proszek lub w niewielkich zwiniętych w rulonik kawałkach.
Charakteryzuje się słodko - korzennym, piekącym smakiem oraz aromatem.
Zazwyczaj używany jest do przyprawiania słodkich potraw z jabłkami (zobacz przepis na zapiekankę z jabłkami), czy z ryżem (zobacz przepis na ryżowy pudding z cynamonem). Wspaniale współgra z grzanym winem, piwem i ponczem.
Można również zastosować go do nadania aromatu mięsom, w szczególności baraninie, lub do gotowanych ryb i szynek.
Jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia oraz manganu, wspomaga trawienie, obniża cholesterol oraz opóźnia proces starzenia się tkanek.
Zobacz więcej na temat Cynamonu!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
247.0 | 4.0 | 1.0 | 81.0 |
Na skróty