Produkty

Czekolada deserowa

Czekolada deserowa

Czekolada deserowa to jedna z odmian czekolady. W jej skład wchodzi miazga kakaowa, cukier, lecytyna, tłuszcz kakaowy oraz inne dodatki. Zazwyczaj zawiera powyżej 50 proc. miazgi kakaowej.

W przemyśle spożywczym jest ona produktem, który nadaje się do bezpośredniego spożycia. Używana jest również jako dodatek i baza do różnego rodzaju deserów (zobacz przepis na czekoladowy sekret Ameryki), lodów (zobacz przepis na sorbet truskawkowy), ciast (zobacz przepis na ciasto czekoladowe), gorących czekolad (zobacz przepis na gorącą czekoladę o smaku pomarańczowym) i innych wyrobów cukierniczych. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz magnezu, żelaza oraz niacyny.

Zobacz artykuł: Czekolada, czekolada - ale jaka?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
491.0 5.4 28.2 54.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >