Produkty

Daktyle

Daktyle

Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w południowo - zachodniej Azji, północnej Afryce i USA. To jedne z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin.

Są doskonałym źródłem witaminy A, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu. Codzienne spożywanie kilku daktyli wpływa pozytywnie na wzrok, obniża ciśnienie oraz reguluje procesy trawienne w organizmie.

Daktyle maja bardzo dużą zawartość cukru (nawet do 80 proc.) przez co bardzo chętnie są używane do produkcji wina.

Daktyle można spożywać na surowo, jak również można je używać do różnych potraw. Bardzo dobrze współgrają z mięsem (zobacz przepis na taginę z kurczakiem, daktylami i miodem) , kaszami (zobacz przepis na kaszę jaglaną), sałatkami (zobacz przepis na sałatkę z oscypkiem, żurawiną i suszonymi owocami) i sosami (zobacz przepis na sos do pasztetów). Można je śmiało dodawać do różnych deserów takich jak galaretki (zobacz przepis na galaretkę z daktyli), ciastka (zobacz przepis na drożdżowe grzybki z daktylami) lub do jogurtów (zobacz przepis na jogurt kokosowo - daktylowy).

Zobacz więcej na temat daktyli!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
277.0 2.0 0.4 74.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >