Produkty
Drożdże spożywcze to szczep grzybów jednokomórkowych, który znalazł zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych, takich jak piekarnictwo, browarnictwo czy też gorzelnictwo.
Wieloletnie badania prowadzone przez naukowców z całego świata doprowadziły do wniosków, że drożdże są bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Są źródłem witamin z grupy B, bardzo dobrze wpływają na system nerwowy, łagodzą objawy stresu i psychicznego wyczerpania, dodatkowo pomagają w walce z otyłością.
W kuchni przede wszystkim używa się ich do wyrabiania pysznych ciast, bułeczek (zobacz przepis na bułeczki drożdżowe z marmoladą), rogalików (zobacz przepis na rogaliki drożdżowe), pączków (zobacz przepis na pyszne pączusie), chleba (zobacz przepis na chleb na kefirze z ziarnami) oraz ciasta do pizzy (zobacz przepis na ciasto do pizzy).
Dzięki drożdżom możemy wykonać w domu pyszne wino (zobacz przepis na wino z winogoron)
Zobacz artykuł: Ciasto francuskie czy drożdżowe?
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
92.0 | 11.3 | 2.0 | 14.5 |
Na skróty