Produkty

Drożdże

Drożdże

Drożdże spożywcze to szczep grzybów jednokomórkowych, który znalazł zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych, takich jak piekarnictwo, browarnictwo czy też gorzelnictwo.

Wieloletnie badania prowadzone przez naukowców z całego świata doprowadziły do wniosków, że drożdże są bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Są źródłem witamin z grupy B, bardzo dobrze wpływają na system nerwowy, łagodzą objawy stresu i psychicznego wyczerpania, dodatkowo pomagają w walce z otyłością.

W kuchni przede wszystkim używa się ich do wyrabiania pysznych ciast, bułeczek (zobacz przepis na bułeczki drożdżowe z marmoladą), rogalików (zobacz przepis na rogaliki drożdżowe), pączków (zobacz przepis na pyszne pączusie), chleba (zobacz przepis na chleb na kefirze z ziarnami) oraz ciasta do pizzy (zobacz przepis na ciasto do pizzy).

Dzięki drożdżom możemy wykonać w domu pyszne wino (zobacz przepis na wino z winogoron)

Zobacz artykuł: Ciasto francuskie czy drożdżowe?

Więcej na temat drożdży!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
92.0 11.3 2.0 14.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >