Produkty

Dynia

Dynia

Dynia to jedno z największych warzyw na świecie. W 90 proc. składa się z wody.

Dynie na ogół mają jasno pomarańczową skórkę natomiast miąższ może mieć odcień pomarańczy, żółci lub bieli. Im mocniejszy kolor, tym większa zawartość karotenoidów. Te warzywa są dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Posiadają wysoki indeks glikemiczny, więc powinno się je jeść z produktami o niskim indeksie (to ważne szczególnie dla osób stosujących dietę przeciwcukrzycową).

W kuchni może być wykorzystana do zrobienia zup (zobacz przepis na zupę z dyni), zapiekanek (zobacz przepis na dynię zapiekaną z ryżem), przetworów na zimę (zobacz przepis na dynię na zimę), ciast (zobacz przepis na kruche ciasto z dynią) i deserów (zobacz przepis na tartaletki z dyni).

Zobacz artykuł: Nie tylko na zupę, czyli co zrobić z dynią?

Zobacz więcej na temat dyni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
28.0 1.3 0.3 7.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >