Produkty

Feta grecka

Feta grecka

Feta grecka jest znana także jako bałkański ser. Produkuje się ją z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego. Niedozwolone jest stosowanie środków konserwujących i koloryzujących. Okres dojrzewania takiego sera wynosi trzy miesiące.

Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu około 40 proc., jest kruchy i dobrze topiący się w wysokiej temperaturze.

Jest świetnym dodatkiem do sosów, sałatek (zobacz przepis na sałatkę grecką), owoców morza (zobacz przepis na krewetki z fetą) i koreczków. Bardzo dobrze komponuje się z oliwkami, bazylią, pomidorami, solą, pieprzem, oregano oraz czosnkiem.

Od 2002 roku nazwa „feta" jest zastrzeżona i może być stosowana tylko w odniesieniu do serów produkcji greckiej.

Zobacz artykuł: Jak to robią w Grecji?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
265.0 17.5 21.0 1.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >