Produkty

Figa świeża

Figa świeża

Figa to owoc figowca pospolitego - gatunku drzewa należącego do rodziny morwowatych. Uprawiana jest na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii i w Kalifornii.

Świeże figi zawierają od 12 do 25 proc. glukozy i fruktozy, witaminę C, witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, magnez oraz fosfor. Bardzo dobrze się spisują w walce z anemią, stresem oraz wskazane są dla ludzi z problemami z podwyższonym cholesterolem. Figi działają wzmacniająco i antybakteryjne oraz są pomocne dla ludzi chcących rzucić palenie.

Figi są idealne dla osób na diecie oraz cierpiących na zaparcia.

Stanowi bardzo dobry dodatek do deserów (zobacz przepis na figi w sosie karmelowym), ciast (zobacz na przepis na ciasto z figą i makiem), sałatek (zobacz przepis na sałatkę z makaronem). Świetnie komponuje się z mięsami takimi jak wieprzowina i dziczyzna.

Zobacz artykuł Figa z makiem - na zdrowie!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
74.0 0.7 0.3 19.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >