Produkty

Figi suszone

Figi suszone

Figi to rośliny z rodziny morwowatych, uprawiane w klimacie tropikalnym i w rejonie Morza Śródziemnego. Można je spożywać w postaci surowej, jak i suszonej.

Figi suszone są wysokoenergetycznymi produktami, z powodzeniem można nimi zastępować ciastka i batoniki. Pomimo, iż są bardzo słodkie, mają niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość błonnika i wapnia. Są również świetnym źródłem potasu. To idealna przekąska podczas odchudzania oraz przy leczeniu zaparć.

Można je dodawać do racuchów (zobacz przepis na racuszki drożdżowe), mięs (zobacz przepis na schab faszerowany owocami), sałatek (zobacz przepis na sałatkę na słodko) lub nalewek (zobacz przepis na korzenną nalewkę).

Zobacz artykuł: Kompot z suszu nie taki straszny!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
290.0 3.6 1.2 78.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >