Produkty

Fistaszki

Fistaszki

Fistaszki to gatunek roślin z rodziny bobowatych, pochodzących z Ameryki Południowej. Znane również pod nazwą orzeszków ziemnych.

Fistaszki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, kwas foliowy oraz witaminę E. Regularne ich spożywanie może skutecznie ochronić przed miażdżycą i cukrzycą. Fistaszki są również źródłem błonnika, który hamuje wzrost glukozy po posiłku.

Orzeszki ziemne świetnie się komponują z mięsem (zobacz przepis na sznycle z indyka z orzechami), rybami (zobacz przepis na panierowanego łososia z orzechami) i z sałatkami (zobacz przepis na kapustę z orzechami i śmietaną). Fistaszki mają bardzo charakterystyczny delikatny smak, przez co świetnie się spisują w cukiernictwie. Można z nich robić ciasteczka (zobacz przepis na ciasteczka z orzeszkami ziemnymi), tarty (zobacz przepis na tarte z orzeszków ziemnych), ciasta (zobacz przepis na snikersa z nutą kawy), muffinki (zobacz przepis na muffinki z jagodami, malinami i orzeszkami) oraz masło orzechowe (zobacz przepis na masło orzechowe).

Zobacz artykuł: Fistaszki na długowieczność!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
560.0 25.7 46.1 19.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >