Produkty
Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca nasiennego. W gastronomii najczęściej wykorzystywana jest w sproszkowanej formie, ponieważ wystarczy niewielka ilość, aby potrawa osiągnęła charakterystyczny smak i aromat. Niewielka ilość gałki muszkatołowej pomaga w bezsenności, wzdęciach oraz łagodzi bóle oskrzelowe.
Gałka muszkatołowa ma dosyć gorzki smak, natomiast aromat jest intensywny i korzenny. Świetnie się nadaje do pierników, grzanego piwa (zobacz przepis na grzane piwo), wina, zup (zobacz przepis na krem cukiniowo muszkatołowy), mięs (zobacz przepis na kurczaka w winie) oraz do sosów (zobacz przepis na sos beszamelowy).
Jest jednym ze składników curry.
Zobacz więcej na temat gałki muszkatołowej!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty