Produkty

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca nasiennego. W gastronomii najczęściej wykorzystywana jest w sproszkowanej formie, ponieważ wystarczy niewielka ilość, aby potrawa osiągnęła charakterystyczny smak i aromat. Niewielka ilość gałki muszkatołowej pomaga w bezsenności, wzdęciach oraz łagodzi bóle oskrzelowe.

Gałka muszkatołowa ma dosyć gorzki smak, natomiast aromat jest intensywny i korzenny. Świetnie się nadaje do pierników, grzanego piwa (zobacz przepis na grzane piwo), wina, zup (zobacz przepis na krem cukiniowo muszkatołowy), mięs (zobacz przepis na kurczaka w winie) oraz do sosów (zobacz przepis na sos beszamelowy).

Jest jednym ze składników curry.

Zobacz więcej na temat gałki muszkatołowej!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >