Produkty

Gorczyca

Gorczyca

Gorczyca to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jest podstawowym składnikiem musztardy. Gorczyca występuję w wielu odmianach i ma różne zastosowania, wyróżnia się jednak trzy podstawowe gatunki: gorczyca biała, czarna oraz brązowa.

Gorczyca biała jest podstawowym składnikiem musztardy, ma łagodny smak i bardzo chętnie jest stosowana do marynat, sałatek (zobacz przepis na zimową sałatkę z jakiem) oraz do przetworów (zobacz przepis na ogórki małosolne).

Gorczyca czarna ma intensywniejszy smak niż gorczyca biała, nadaje się do zalew oraz sosów (zobacz przepis na polędwice w sosie).

Gorczyca brązowa nie jest tak intensywna jak czarna odmiana, jednak jest bardziej wyrazista od białej. Bardzo chętnie używana do maseł ziołowych oraz wędlin.

Spożywanie gorczycy pomoże zwalczać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, oprócz tego ma właściwości przeczyszczające i przeciwzapalne.

Zobacz więcej na temat gorczycy!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >