Produkty

Granat

Granat

Granat jest owocem granatowca właściwego - gatunku drzewa należącego do rodziny krwawnicowatych. Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu.

Granaty wyglądem przypominają jabłka - posiadają twardą, skórzastą łupinę barwy purpurowo-czerwonej, fioletowej lub brązowej. Zawierają w sobie nasiona o słodko-kwaśnym, cierpkim smaku.

Granat jest bogaty w przeciwutleniacze, przeciwdziała chorobom serca, chroni naczynia krwionośne, prostatę, odmładza i poprawia samopoczucie.

Nadaje się do mięs (zobacz przepis na baraninę po arabsku), surówek (zobacz przepis na surówkę z kapusty), deserów (zobacz przepis na migdałowy deser) lub galaretek (zobacz przepis na galaretkę z granatów).

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
83.0 1.7 1.2 18.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >