Produkty

Grejpfrut czerwony

Grejpfrut czerwony

Grejpfrut jest rośliną z rodziny rutowatych. Uprawiany jest w Kalifornii, Florydzie, Izraelu oraz na Kubie. Grejpfrut czerwony jest krzyżówką owocu pomelo oraz słodkiej, czerwonej pomarańczy.

Grejpfrut jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, witaminy B oraz witaminy E. Dodatkowo ma dużo soli mineralnych, kwasów organicznych i wiele innych cennych składników roślinnych. Idealny dla diabetyków, osób o małej odporności oraz dla ludzi walczących z nadwagą. Chroni przed nowotworami pęcherza, trzustki oraz szyjki macicy.

Można go spożywać na surowo, dodawać do sałatek owocowych (zobacz przepis na sałatkę piękności) oraz warzywnych (zobacz przepis na wiosenną sałatkę). Świetnie pasuje do mięs oraz ryb (zobacz przepis na pieczoną doradę), ciast i deserów (zobacz przepis na deser grejpfrutowy). Jest idealny do orzeźwiających i zdrowych koktajli (zobacz przepis na cytrusowy koktajl).

Zobacz więcej na temat grejpfrutów!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
42.0 0.8 0.1 10.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >