Produkty

Grejpfrut zielony

Grejpfrut zielony

Grejpfruty są gatunkiem roślin z rodziny rutowatych. Uprawiane są w krajach strefy podzwrotnikowej, takich jak USA, Izrael oraz Kuba. Grejpfrut zielony jest naturalną krzyżówką grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej. Ma charakterystyczną, zieloną skórkę i żółty miąższ. W smaku jest dużo słodszy od grejpfruta czerwonego, ale przy tym jest mniej soczysty.

Grejpfrut zielony jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Wspomaga pracę jelit oraz pomaga przy odchudzaniu.

Ze względu na słodki smak idealnie nadaje się do sałatek owocowych (zobacz przepis na sałatkę owocową) oraz warzywnych (zobacz przepis na sałatkę z wątróbki drobiowej). Ze względu na ładny kolor miąższu, można również go śmiało używać do dekoracji.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
36.0 0.6 0.2 9.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >