Produkty

Groszek konserwowy

Groszek konserwowy

Groszek konserwowy to inaczej niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego z rodziny bobowatych. Groszek pochodzi z rejonu zachodniej Azji. Uprawiany jest praktycznie na całym świecie ze wzgledu na dużą tolerancję temperatury.

Niedojrzałe nasiona mają barwę zieloną i są zbierane w celu spożycia na surowo lub do produkcji mrożonek oraz konserw. Groszek jest bogaty w potas, fosfor, cynk oraz wapń, dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K. Obfituję w błonnik oraz w antyoksydanty, przez co zapobiega wielu chorobom serca, udarom oraz miażdżycy. Regularne spożywanie zielonego groszku pomaga w redukcji cholesterolu.

Groszek konserwowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać do sałatek, zup, kremów (zobacz przepis na krem z groszku), mięs (zobacz przepis na udziec z indyka), ryb oraz do ryżu (zobacz przepis na risotto z groszkiem). Idealnie pasuję jako dekoracja na talerzu.

Zobacz więcej na temat groszku!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
65.0 4.2 0.9 13.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >