Produkty

Gruszka

Gruszka

Grusza to gatunek drzew z rodziny różowatych. Jej owoce to idealne źródło potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B. Polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie, redukują zły cholesterol, dodatkowo zmniejszają ryzyko raka jelita grubego.

Gruszki uważane są za owoce hipoalergiczne - bardzo rzadko powodują reakcje alergiczne. Ze względu na dużą zawartość cukru i kalorii nie są wskazane dla osób odchudzających się.

Gruszki znajdują wiele zastosowań w kuchni, można ich używać do sałatek (zobacz przepis na sałatkę z kurczakiem), surówek (zobacz przepis na surówkę z marchewką i gruszką), mięs (zobacz przepis na nadziewanego kurczaka) oraz do różnych deserów (zobacz przepis na gruszkę Heleny). Świetnie smakują z galaretką (zobacz przepis na gruszki w galarecie), muffinkami (zobacz przepis na muffinki z gruszkami) i sernikiem.

Zobacz artykuł: Odkrywamy gruszki!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >