Produkty

Gruszka Klapsa

Gruszka Klapsa

Grusza Klapsa jest znana również pod nazwą faworytka. Należy do grupy grusz o wczesnej porze dojrzewania. Jest to jedna z najchętniej i najczęściej amatorsko hodowanych odmian gatunku. Jej owoce są duże, słodkie i soczyste. Skórka jest dosyć gruba i błyszcząca, dodatkowo charakteryzuje się brązowo - czerwonym rumieńcem.

Gruszki Klapsa są bogate w błonnik, witaminy K, potas, mangan, miedź, magnez i bor. Mają działanie moczopędne. Można je spożywać na surowo lub suszone. Mogą być zapiekane (zobacz przepis na tarty z gruszka i kozim serem), dodawane do ciast (zobacz przepis na gruszkę pod cynamonowa bezą) oraz deserów (zobacz przepis na gruszkę w waniliowym sosie). Idealnie nadają się na konfitury (zobacz przepis na gruszki z żurawiną).

Zobacz artykuł: Owocowe przysmaki na zimę!

Fot. Ulysses Prentiss Hedrick [domena publiczna], Wikimedia Commons

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
54.0 0.6 0.2 14.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >