Produkty

Herbatniki

Herbatniki

Herbatniki to rodzaj pieczywa cukierniczego, trwałego ciasta na bazie mąki, tłuszczu, cukru i środków spulchniających, wzbogaconych dodatkami smakowo - zapachowymi. Herbatniki mogą być przekładane różnymi masami. Jedną z odmian herbatników są krakersy.

Wielką zaletą herbatników jest ich łatwość przechowywania i przenoszenia, oraz długotrwała przydatność do spożycia.

Herbatniki można serwować w wielu formach. Jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty, albo jako bazę do ciast i deserów. Dużą popularnością herbatniki cieszą się w ciastach, których nie trzeba piec (zobacz przepis na ciasto maxi king). Świetnie się komponują z owocami (zobacz przepis na deser z czarnej porzeczki) lub z czekoladą (zobacz przepis na blok czekoladowy).

Zobacz artykuł: 10 deserów, które przygotujesz w kwadrans!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
428.0 8.0 12.0 72.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >