Produkty

Jabłko

Jabłko

Jabłko to owoc jabłoni. Jest bardzo dużo odmian jabłek, najbardziej popularne to Antonówka, Papierówka, Reneta, Rubin, Szampion i Ligol.

Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, β-Karotenu, likopenu oraz błonnika roślinnego. Regularne spożywanie jabłek pomaga walczyć z cholesterolem, wzmacnia układ krwionośny, pomaga schudnąć, wspiera układ odpornościowy oraz poprawia urodę. Ze względu na niski indeks glikemiczny, mogą je jeść również ludzie cierpiący na cukrzycę.

Jabłka można spożywać bezpośrednio po zebraniu - ze skórką lub w formie obranej. Można dodawać je do praktycznie każdej potrawy, jaką przygotowujemy. Świetnie pasują do sałatek, surówek (zobacz przepis na surówkę z selerem), mięs (zobacz przepis na kiszkę z jabłkiem) oraz do ryb (zobacz przepis na kanapkę z tuńczykiem). Jabłka pasują do większości deserów, ciast (zobacz przepis na ciasto z jabłkiem i gruszką), musów (zobacz przepis na zielony mus), a nawet galaretek. Można je również zapiekać w cieście (zobacz przepis na zapiekane jabłko w cieście francuskim) lub dodawać do naleśników i racuchów.

Zobacz artykuł: Zaczynamy sezon na jabłka!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
52.0 0.3 0.2 13.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >