Produkty

Jagody

Jagody

Jagoda to nazwa owocu o mięsistej i nie pękającej owocni. Wewnątrz której często znajdują się nasiona.

Rośliny, które wykształcają jagody to pomiodry, cytryna, pomarańcza, banany, ogórek, arbuz oraz dynia.

Jagoda to również zwyczajowa nazwa borówki czarnej. Jest szeroko rozpowrzechniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej.

Jagody powinno się stosować przy stanach zapalnych, żylakach i hemoroidach, zatruciach pokarmowych oraz przy chorobach oczu. Liście czarnej borówki, też mogą znaleźć szerokie zastosowanie w lecznictwie, miedzy innymi w cukrzycy typu 2, artretyzmie, chorobach skóry oraz przy wysokim poziomie cholesterolu.

Można je stosować do muffinów (zobacz przepis na muffiny z jagodami), ciast (zobacz przepis na ciasto z jagodami), ciasteczek, pierogów (zobacz przepis na pierogi z jagodami), kremów (zobacz przepis na krem jagodowy), dżemów (zobacz przepis na dżem jagodowy) oraz mięs. Można je serwować polane śmietaną, lub posypane cukrem.

Zobacz artykuł: Na złe moce jagody, borówki, czernice...!

Fot. Silvio Pašmik (praca własna) [domena publiczna], Wikimedia Commons

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
45.0 0.8 0.6 12.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >