Produkty

Jajko

Jajko

Jajko jest bogatym źródłem substancji odżywczych, przez co jest podstawą wielu potraw. W Polsce najchętniej i najczęściej spożywa się jaja kurze, kacze, gęsie i przepiórcze.

Jaja zawierają dużo witaminy A oraz D, oraz niektóre z grupy B. Są bogate w białko, jednak częste spożywanie może skutkować podwyższonym cholesterolem.

Jajka, szczególnie te kurze, są powszechnie używane w kuchni. Są bazą do większości wykonywanych ciast, deserów oraz potraw. Można je przyrządzać na wiele sposobów - można je gotować (zobacz przepis na gotowane jajko), smażyć (zobacz przepis na jajko sadzone), zapiekać (zobacz przepis na jajko zapiekane w awokado) lub ozdabiać (zobacz przepis na marmurkowe jajko)

Zobacz artykuł: Jajko w kulturze!

Więcej na temat jajek znajdziesz tutaj.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
149.0 12.5 10.6 1.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >