Produkty

Jajo kurze

Jajo kurze

Jajko jest bogatym źródłem substancji odżywczych, przez co jest chętnie stosowane do wielu potraw. Jajko kurze w Polsce cieszy się największą popularnością.

Jajka nadające się do sprzedaży są sortowane ze względu na wielkość, pochodzenie oraz system hodowli. Jajka ze względu na wielkość klasyfikowane są według rozmiarów: XL - bardzo duże (73 g i więcej), L - duże (od 63 do 73 g), M - średnie (od 53 do 63 g), S - małe (poniżej 53 g).

Jajka kurze posiadają bardzo dużo wartości odżywczych, przede wszystkim są bogate w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B.

Jajka kurze są bazą do większość przyrządzanych potraw - w szczególności ciast, ciasteczek i deserów. Bardzo chętnie są spożywane z mięsami (zobacz przepis na placuszki z kukurydzą i potrawkę z kurczaka), z sałatkami (zobacz przepis na sałatkę brokułową), a nawet na surowo.

Jajko może być również samodzielną potrawą - może być ugotowane, sadzone (zobacz przepis na jajko sadzone), zapiekane, w formie omletu lub jajecznicy.

Zobacz artykuł: Jajko w kulturze!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
139.0 12.5 9.7 0.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >