Produkty

Jalapeño

Jalapeño

Jalapeño to rodzaj papryki zaliczanej do grupy papryk chili, występującej jedynie w uprawie. Ma niewielkie owoce, jednak najbardziej ceniona jest za wyjątkowo ostry smak. Pikantność papryki zależna jest od klimatu, oraz od sposobu przyrządzenia.

Ostrość papryki jest spowodowana kapsaicyną, która w największej ilości występuje w nasionach. Kapaiscyna ma właściwości antynowotworowe.

Przy przyrządzaniu tego rodzaju papryki należy bardzo uważać, aby nie zatrzeć oczu. U części osób już samo przygotowanie potrawy z jalapeño powoduje podrażnienia skóry, dlatego czasem konieczne jest używanie rękawiczek ochronnych.

Papryczka świetnie się nadaje do przyprawiania zup, sals (zobacz przepis na pomidorową salsę), serów (zobacz przepis na jalapeño z serkiem), mięs (zobacz przepis na burrito) i drobiu. Można ją używać zarówno świeżą jak i konserwowaną.

Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
30.0 1.4 0.6 5.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >