Produkty
Jałowiec to rodzaj roślin iglastych z rodziny cyprysowatych. Posiada około 70 gatunków, z czego w Polsce w warunkach naturalnych występują 2. Jest to jeden z najbardziej rozpowszechnionych przedstawicieli iglastych na całym świecie. Występują w praktycznie każdej strefie i na wszystkich kontynentach półkuli północnej.
Jałowiec pospolity jest jedną z odmian jałowca, która jest uprawiana w Polsce i którego szyszkojagody są wykorzystywane w kuchni, ze względu na swój korzenny, żywiczny i słodko-gorzki smak, balsamiczny aromat, a także pobudzanie apetytu. Stosuje się je w postaci suszonej - przed dodaniem do potrawy rozgniata się aby uwolnić aromat. Najlepsze i najbardziej aromatyczne są jak najmniejsze szyszkojagody.
Świetnie się komponują z ciężkostrawnymi i tłustymi mięsami (zobacz przepis na pieczeń wieprzową) oraz wędlinami (zobacz przepis na pieczony baleron). Z jałowca najczęściej robi się trunki alkoholowe (zobacz przepis na jałowcówkę gajowego), gdzie najpopularniejszym jest gin.
Ich aromat idealnie współgra z pietruszką, tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
1.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty