Produkty

Jałowiec

Jałowiec

Jałowiec to rodzaj roślin iglastych z rodziny cyprysowatych. Posiada około 70 gatunków, z czego w Polsce w warunkach naturalnych występują 2. Jest to jeden z najbardziej rozpowszechnionych przedstawicieli iglastych na całym świecie. Występują w praktycznie każdej strefie i na wszystkich kontynentach półkuli północnej.

Jałowiec pospolity jest jedną z odmian jałowca, która jest uprawiana w Polsce i którego szyszkojagody są wykorzystywane w kuchni, ze względu na swój korzenny, żywiczny i słodko-gorzki smak, balsamiczny aromat, a także pobudzanie apetytu. Stosuje się je w postaci suszonej - przed dodaniem do potrawy rozgniata się aby uwolnić aromat. Najlepsze i najbardziej aromatyczne są jak najmniejsze szyszkojagody.

Świetnie się komponują z ciężkostrawnymi i tłustymi mięsami (zobacz przepis na pieczeń wieprzową) oraz wędlinami (zobacz przepis na pieczony baleron). Z jałowca najczęściej robi się trunki alkoholowe (zobacz przepis na jałowcówkę gajowego), gdzie najpopularniejszym jest gin.

Ich aromat idealnie współgra z pietruszką, tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
1.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >