Produkty

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt jest produktem mleczarkim o stosunkowo gęstej konsystencji, w kolorze białym lub lekko kremowym. Ma dosyć kwaśny smak. Otrzymywany jest z mleka, w którym przez kilka godzin, w podwyższonej temperaturze rozwijają się bakterie termofilne. Określenie jogurt może być używane tylko dla produktów zawierających żywe kultury bakterii jogurtowych.

Ma dużą zawartość wapnia, białka, jest łatwo przyswajalny i korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Dodatkowo poprawia stan skóry.

Jogurt jest bardziej strawny niż mleko, przez co osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą go jeść.

Świetnie się spisuje w kuchni, jako samodzielna przekąska, jako dodatek do musli (zobacz przepis na jogurt z syropem żurawinowym), sałatek warzywnych i owocowych, past (zobacz przepis na pastę jajeczną), do zup oraz (zobacz przepis na łosoś w jogurtowym sosie) sosów. Może stanowić bazę do kremów (zobacz przepis na krem bananowy), koktajli, szejków oraz lodów.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
60.0 4.3 2.0 6.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >