Produkty
Jogurt jest produktem mleczarkim o stosunkowo gęstej konsystencji, w kolorze białym lub lekko kremowym. Ma dosyć kwaśny smak. Otrzymywany jest z mleka, w którym przez kilka godzin, w podwyższonej temperaturze rozwijają się bakterie termofilne. Określenie jogurt może być używane tylko dla produktów zawierających żywe kultury bakterii jogurtowych.
Ma dużą zawartość wapnia, białka, jest łatwo przyswajalny i korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Dodatkowo poprawia stan skóry.
Jogurt jest bardziej strawny niż mleko, przez co osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą go jeść.
Świetnie się spisuje w kuchni, jako samodzielna przekąska, jako dodatek do musli (zobacz przepis na jogurt z syropem żurawinowym), sałatek warzywnych i owocowych, past (zobacz przepis na pastę jajeczną), do zup oraz (zobacz przepis na łosoś w jogurtowym sosie) sosów. Może stanowić bazę do kremów (zobacz przepis na krem bananowy), koktajli, szejków oraz lodów.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
60.0 | 4.3 | 2.0 | 6.2 |
Na skróty