Produkty

Kalafior

Kalafior

Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Jest warzywem uprawnym, nie występującym w środowisku naturalnym. Częścią jadalną są pędy skrócone, czyli tzw. róża.

Kalafior jest wspaniałym i smacznym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, jodu i witaminy K i z grupy B. Podczas gotowania wydziela się siarka, co powoduję przykry zapach. Aby się go pozbyć należy do gotującej wody wlać trochę mleka.

Kalafior można spożywać na wiele sposobów. Najchętniej się go podaję po podsmażeniu na bułce tartej (zobacz przepis na pyszny kalafior) lub z sosem (zobacz przepis na kalafior z sosem). Może być nadziewany (zobacz przepis na kalafior nadziewany), zapiekany (zobacz przepis na kalafior zapiekany) lub podawany w cieście francuskim (zobacz przepis na kalafior i brokuły w cieście).

Zobacz artykuł: Kalafior de luxe!

Więcej na temat kalafiora znajdziesz tutaj.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
22.0 2.4 0.2 5.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >