Produkty

Kalarepa

Kalarepa

Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej, należy do rodziny kapustowatych.

Jest doskonałym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru i jodu. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy. Korzystnie wpływa na układ trawienny. Dodatkowo kalarepa jest warzywem nieuczulającym, więc jest bezpieczny dla alergików. Nie powinny jej spożywać osoby, które są chore na kamice nerkowo, ze względu na obecność szczawianów.

Częścią jadalną kalarepy jest przerośnięta i zgrubiała łodyga, czyli tak zwane jabłko oraz listki. Jest dostępna przez cały rok.

Można ją spożywać na surowo, dodawać do sałatek (zobacz przepis na sałatkę z kalarepą, marchewką i groszkiem), surówek, zup (zobacz przepis na zupę wczesnojesienną), placków warzywnych (zobacz przepis na placki z cukinii i kalarepy), mięs (zobacz przepis na polędwiczki w kalarepce pod beszamelem) a nawet do ryb.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
29.0 2.2 0.3 6.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >