Produkty

Kapary

Kapary

Kapary to rodzaj roślin należących do rodziny kaparowatych. Istnieje około 250 gatunków, jednak w Europie występują tylko 2. Kapary pochodzą z krajow Basenu Morza Śródziemnego i są przez to kojarzone z tamtejszą kuchnią.

W kuchni stosuje się głównie niedojrzałe pączki kwiatów, zazwyczaj kiszone w occie albo zakonserwowane w soli. Jedzenie kaparów pomaga w leczeniu wzdęć, reumatyzmu oraz impotencji u mężczyzn.

Można je stosować do sałatek (zobacz przepis na pyszną sałatkę), surówek (zobacz przepis na surówkę z kapusty i kaparów), makaronów (zobacz przepis na penne z tuńczykiem i kaparami) i zup. Jednak najlepiej się komponują z rybami (zobacz przepis na łososia z kaparami).

Zobacz artykuł: O sałatach i sałatkach!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
23.0 2.4 0.9 4.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >