Produkty

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapusta biała jest to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim - jedynie w uprawie.

Regularne spożywanie kapusty obniża ryzyko raka jelita grubego i trzustki. Najzdrowsze jest jedzenie surowej kapusty, ponieważ obróbka termiczna pozbawia jej wartości odżywczych. Zalecane jest również picie soków ze świeżej kapusty. Dodatkowo kapusta świetnie wpływa na układ odpornościowy, niszcząc bakterie i wirusy. Jest bogata w witaminy z grupy B, jak również w składniki mineralne takie jak fosfor, mangan, wapń i żelazo.

Biała kapusta króluje w polskich kuchniach. Najchętniej się ją podaje zasmażaną (zobacz przepis na zasmażaną kapustę), duszoną (zobacz przepis na duszoną kapustę), z grochem oraz w formie bigosu (zobacz przepis na bigos). Jest wspaniałym dodatkiem do sałatek (obacz przepis na surówkę z białej kapusty).

Więcej na temat kapusty znajdziesz tutaj.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
29.0 1.7 0.2 7.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >