Produkty
Kapusta biała jest to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim - jedynie w uprawie.
Regularne spożywanie kapusty obniża ryzyko raka jelita grubego i trzustki. Najzdrowsze jest jedzenie surowej kapusty, ponieważ obróbka termiczna pozbawia jej wartości odżywczych. Zalecane jest również picie soków ze świeżej kapusty. Dodatkowo kapusta świetnie wpływa na układ odpornościowy, niszcząc bakterie i wirusy. Jest bogata w witaminy z grupy B, jak również w składniki mineralne takie jak fosfor, mangan, wapń i żelazo.
Biała kapusta króluje w polskich kuchniach. Najchętniej się ją podaje zasmażaną (zobacz przepis na zasmażaną kapustę), duszoną (zobacz przepis na duszoną kapustę), z grochem oraz w formie bigosu (zobacz przepis na bigos). Jest wspaniałym dodatkiem do sałatek (obacz przepis na surówkę z białej kapusty).
Więcej na temat kapusty znajdziesz tutaj.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
29.0 | 1.7 | 0.2 | 7.4 |
Na skróty