Produkty
Kapusta czerwona

Kapusta czerwona jest to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim - jedynie w uprawie. Jest wspaniałym źródłem witaminy E, witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest bogata w potas, magnez oraz cynk. Dzięki antocyjanom posiada właściwości antynowotworowe.
Z czerwonej kapusty można robić surówki (zobacz przepis na surówkę z czerwonej kapusty i grzybów), sałatki (zobacz przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i jabłek) i zupy (zobacz przepis na kremową zupę z czerwonej kapusty). Może być duszona, kiszona lub gotowana. Idealnie pasuję do mięs, a w szczególności do dziczyzny. Często jest serwowana z kluskami śląskimi i ziemniakami.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Wartość odżywcza
dla 100g części jadalnej produktuEnergia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
33.0 | 2.0 | 0.0 | 7.0 |