Produkty

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona jest to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim - jedynie w uprawie. Jest wspaniałym źródłem witaminy E, witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest bogata w potas, magnez oraz cynk. Dzięki antocyjanom posiada właściwości antynowotworowe.

Z czerwonej kapusty można robić surówki (zobacz przepis na surówkę z czerwonej kapusty i grzybów), sałatki (zobacz przepis na sałatkę z czerwonej kapusty i jabłek) i zupy (zobacz przepis na kremową zupę z czerwonej kapusty). Może być duszona, kiszona lub gotowana. Idealnie pasuję do mięs, a w szczególności do dziczyzny. Często jest serwowana z kluskami śląskimi i ziemniakami.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
33.0 2.0 0.0 7.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >