Produkty

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to szatkowana biała kapusta poddawana kiszeniu i fermentacji.

Jest doskonałym źródłem witaminy C, E, magnezu, cynku, wapnia, potasu, siarki oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Zalecane jest spożycie kiszonej kapusty w okresie zimowym, gdy trudno o świeże warzywa i owoce.

Najchętniej kiszoną kapustę się podaje zasmażaną (zobacz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną), z dodatkiem kminku (zobacz przepis na kapustę kiszoną z kminkiem), kiełbasy oraz w formie kwaśnicy (zobacz przepis na kwaśnicę po góralsku) i kapuśniaku (zobacz przepis na kapuśniak).

Zobacz artykuł: Kiszonki dla zdrowia!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
20.0 1.1 0.2 3.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >