Produkty

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska to podgatunek kapusty właściwej z rodziny kapustowatych. Pochodzi z północnych Chin i Japonii.

Posiada bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy A, B1, B2 i C oraz mikroelementy (wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez i kwas foliowy).

W kuchni zazwyczaj znajduję swoje zastosowanie w sałatkach i surówkach (zobacz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej), ale można ją serwować z makaronem i serem, jak również bardzo dobrze się sprawdzi w gołąbkach. Możną ją dusić (zobacz przepis na duszoną kapustę pekińską), gotować oraz zasmażać (zobacz przepis na zasmażaną kapustę pekińską).

Zobacz artykuł: To cię ochroni przed rakiem!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
12.0 1.2 0.2 3.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >