Produkty

Kapusta włoska

Kapusta włoska

Kapusta włoska to roślina dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych. Występuje jedynie w uprawie.

Jest doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Regularne spożywanie doskonale wpłynie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo jest niskokaloryczna. Polecane są okłady z kapusty na bolące stawy oraz piersi matek karmiących.

Kapustę włoską można spożywać jako samodzielne danie - gotowaną, duszoną (zobacz przepis na kapustę włoską w cytrynowym sosie), zasmażaną albo zapiekaną (zobacz przepis na kapustę włoską pod beszamelem). Można również wykorzystać ją do mięs (zobacz przepis na roladki z kurczaka), oraz sałatek. Najbardziej popularne zastosowanie kapusty włoskiej to gołąbki.

Zobacz artykuł: Ujemne kalorie - prawda czy mit?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >