Produkty

Karambola

Karambola

Karambola to gatunek drzewa tropikalnego z rodziny szczawikowatych. Są uprawiane w Malezji, Indonezji, na Florydzie, Hawajach i w Brazylii.

Owoc karamboli przypomina wydłużoną gwiazdkę. Jest duży oraz żółty - im bardziej intensywny kolor tym bardziej owoc jest słodki. Owoc otoczony jest woskową skórką, którą należy obrać przed spożyciem. Zawiera sporo magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta - karotenu.

Owoc w smaku jest słodko - kwaśny i bardzo soczysty. Można owoc jeść na surowo, dodawać do sałatek, deserów (zobacz przepis na owocowe delicję), ciast oraz dań rybnych i mięsnych.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
31.0 1.0 0.3 6.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >