Produkty

Karkówka

Karkówka

Karkówka to określenie na mięso z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej zwierzęcia. Karkówka może być wieprzowa, wołowa lub z tuszy baraniej. Karkówka ma soczysty i delikatny smak. Ma barwę od jasnoróżowej do czerwonej.

Karkówka to rodzaj mięsa, które jest wyjątkowo elastyczne i jędrne, jednak tkanka mięsna jest poprzerastana dużą ilością tłuszczu, tkanki łącznej oraz powięziami.

Karkówka jest idealna do smażenia (zobacz przepis na winną karkówkę), gotowania, pieczenia (zobacz przepis na karkówkę po bieszczadzku) oraz grillowania (zobacz przepis na grillowaną karkówkę).

Zobacz artykuł: Smaker poleca 169 przepisów na grilla!

Więcej na temat karkówki znajdziesz tutaj.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
267.0 16.1 22.8 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >